Adhd och autism - alla är olika.

Vi reflekterar kring ett poddavsnitt där Anna Malcus och Charlotte Boqvist diskuterar fördomarna kring ADHD och autism.

Adhd och autism - alla är olika.

Vi reflekterade kring  ett avsnitt där Anna Malcus och Charlotte Boqvist diskuterar adhd och autism och den allmänna uppfattningen kring diagnoserna i deras podcast. Deras gemensamma erfarenheter och insyn i ett komplext område visar hur viktigt det är att bemöta området och framförallt individerna med en stor dos ödmjukhet och med en del kunskap i fickan.

Så som autism och adhd presenteras i film och andra medier, brukar också bli den allmänna uppfattningen kring diagnoserna. Det är absolut en del av spektrumet där savanter med autism finns, dock är det bara en av många olika variationer. Även gamla goda klassiska filmer som Rain Man med en yngre Tom Cruise hjälper till att förstärka den här fördomarna kring Autism. Att det finns ett så brett spektrum att ha i åtanke vid bemötande av varenda individ är en återkommande tes i avsnittet.

I det här avsnittet diskuterade dom hur olika man kan vara trots samma diagnos. Om man kombinerar alla varianter av de 18 diagnoskriterierna för adhd så får man över 43 miljarder olika sätt man kan ha adhd på. På barn och ungdomspsykiatrins föräldrautbildning om autism berättar de att det är större variation mellan individer som har autism än bland de som inte har diagnoser. Så om du har träffat en person med adhd eller autism känner du bara till en liten del av hur diagnoserna kan ge sig uttryck enligt skaparna bakom Acceptanspodden. Det säger något om hur viktigt det är att bemöta alla efter deras behov och förutsättningar. Oavsett erfarenhet, ha med dig din ödmjukhet in i mötet med människor med diagnoser - bara för att du träffat en med adhd betyder det inte att du vet hur nästa person med adhd fungerar och agerar, och inte heller vad just den unika individen behöver. I det här avsnittet påminner Charlotte och Anna om att det viktiga är att se människan – inte diagnosen. Resonemangen som förs fram i poddavsnittet rimmar väldigt väl med våra värderingar om att kombinera engagemang, rätt kompetens och ödmjukhet vill vi på Omvida skapa morgondagens vårdlösningar.


Lyssna gärna på avsnittet genom att klicka här eller genom att söka på Acceptanspodden där du hittar podcasts.


https://tinyurl.com/acceptanspoddenavsnitt12


Artikelbild
Nyhetsbild

En dag fylld med glädje: Sommaravslutning i Hagaparken

På Omvida's sommaravslutning samlades familjehem, barn och konsulenter för en oförglömlig dag i parken.

Pil för att indikera länk
Nyhetsbild

Omvida Talks - Hur du skapar förutsättningar för en god vård och omsorg av NPF

Omvida bjuder in till ett samtal om neuropsykiatriska funktionsstörningar (NPF) med experten Jeanette Johansson- Åhnmark.

Pil för att indikera länk
Nyhetsbild

Reflektioner kring SVT:s dokumentärserie Bokstavsbarn

I programmet får vi ta del av föräldrarnas perspektiv i möten med myndigheter. Möten som präglas av hopp, men tyvärr också av maktlöshet.

Pil för att indikera länk
Omvida logo

Kontakta oss

Till dig som vill ha mer information om våra verksamheter, slå oss en signal eller kontakta oss genom formuläret här till höger.

Kontaktformulär
Tack för ditt meddelande. Vi återkommer inom kort.
Något gick fel. Var snäll och ladda om sidan och försök igen.